Forbrukerlån

Får du svar på søknad om forbrukslån på dagen samme dag?

I dag er det flere lånetilbydere som reklamerer for lån på dagen. Mange misforstår begrepet og tror at du får lånet utbetalt samme dag. Det er noe bankene ikke kan garantere. Men at du får svar på søknaden samme dag er noe de kan love. Siden store deler av søknadsprosessen foregår digitalt går det mye raskere enn før i tiden.

Hvordan søke om forbrukslån på dagen?

Med dagens digitale hjelpemidler er det ikke uvanlig å få svar på lån samme dag. Låntilbyderne som reklamerer med lån på dagen, garanterer altså at du får svar innen 24 timer. Stor deler av søknadsprosessen foregår automatisk om du fyller ut og sender inn søknaden din digitalt.

Om du gir låntilbyderen tillatelse til å hente inn opplysninger fra skatteetaten går prosessen raskere. Da kan tilbyderen hente ut opplysninger om inntekt og gjeld. Det er viktig å huske på at det er opplysninger fra siste skattemelding. Det kan dermed ha skjedd endringer siden da. Samtidig som du søker blir det også foretatt en kredittvurdering. Dette foregår helt automatisk.

Avslag på søknad

Om du ikke kvalifiserer til å få innvilget lån, vil du stort sett få umiddelbart svar. Får du avslag har du likevel flere muligheter. Først og fremst bør du dobbeltsjekke at du har oppgitt riktige opplysninger. Om det har vært betydelige endringer i økonomien din siden forrige skattemelding bør du kontakte banken. Om opplysningene stemmer kan du sjekke mulighetene hos andre låntilbydere. De ulike tilbyderne kan ha forskjellige krav til søkeren. Noen krav er derimot lovfestede. Som at du kun kan låne fem ganger inntekten din.

Innvilget lån

Når du har sendt inn lånesøknaden din kan du oppleve at den innvilgelses umiddelbart. Dette skjer oftest om du søker om et lite lånebeløp eller du har liten eksisterende gjeld. Om du får innvilgelsen umiddelbart vil det ofte være med forbehold om at opplysningene du har gitt er korrekte og kan dokumenteres. Da kan låntilbyderen kreve at du sender lønnslipper og skattemelding før lånet utbetales.

Hva slags forbrukslån kan jeg få på dagen?

Lånene som gjerne markedsføres som lån på dagen er smålån og mikrolån. Dette er en type forbrukslån uten sikkerhet. Det som kjennetegner disse lånene er kort nedbetalingstid og høy rente.

Smålån:

  • Lån inntil 50 000 kroner, eller mer i noen tilfeller
  • Rente ofte rundt 20 til 30 %
  • Nedbetaling inntil 5 år

Mikrolån:

  • Lån mellom 1 000 og 20 000 kroner
  • Rente ofte mellom 100 og 300 %
  • Nedbetaling mellom 1 til 12 måneder

Forbrukslån på dagen

Søker du om forbrukslån kan du som regel låne inntil 500 000 kroner. Den maksimale nedbetalingstiden for et lån uten sikkerhet er fem år. Renten på et forbrukslån er gjerne rundt 10 til 15 %. Det er altså et rimeligere alternativ enn smålån og mikrolån.

Det tar ikke nødvendigvis så lang tid å få svar på søknad om forbrukslån. Ofte vil du faktisk her få svar samme dag. Det kan avhenge av hvor stort lånebeløp du søker om og hvor mye eksisterende gjeld du har.

Hva ser lånetilbydere på når jeg søker om lån?

Først og fremst vil låntilbyderen sjekke hvordan forholdet mellom inntekten din og gjeld er. Utlånsforskriftene krever at din samlede gjeld ikke overskrider fem ganger årsinntekt. Det vil si at om du har en årsinntekt på 400 000 kroner kan du totalt ha 2 000 000 kroner i gjeld. Her må låntilbyderen regne ut din samlede gjeld. Ikke kun for det aktuelle lånetilbudet de eventuelt skal gi deg.

Videre vil låntilbyderen se om du har betalingsanmerkninger. Dette vil komme frem i kredittvurderingen. Har du betalingsanmerkninger vil du ikke få innvilget et lån uten sikkerhet. Det finnes derimot noen låntilbydere som gir lån med sikkerhet om du har betalingsanmerkning. En annen mulighet er å innfri beløpet du skylder. Da skal betalingsanmerkningen slettes.

Kan man få lånet utbetalt samme dag?

Det er vanskelig for lånetilbyderen å garantere at du får lånet utbetalt samme dag som det innvilges. Det er ikke umulig, men det tar gjerne 1 til 2 virkedager før du har pengene på konto.

Når du har fått innvilget lånet må du ofte dokumentere inntekten din. Dette gjør at det tar noe lenger tid før lånet kan utbetales. Så snart låntilbyderen har ferdigstilt søknaden med ettersendt dokumentasjon vil lånet bli utbetalt.

Om lånet skal utbetales til en annen bank tar det gjerne 1 til 2 virkedager før det er tilgjengelig. Om du derimot søker lån hos samme bank som du har brukskontoen din i, er sjansen større for å få pengene samme dag. Overføring innad i samme bank tar gjerne bare noen timer.

Oppsummering

Det er fullt mulig å få svar på en lånesøknad samme dag. Søker du digitalt med bank-ID går låneprosessen relativt raskt. Du bør derimot ikke regne med at du får lånet utbetalt samme dag. Når lånet er innvilget og avtalen er signert, må du regne med at det kan ta 1 til 2 virkedager før lånet er tilgjengelig på konto.